Bli med å holde Midt-Norge rent!

9 renovasjonsselskap i Midt-Norge samler hvert år kreftene til en felles ryddeaksjon for strandlinja vår. Vi deler ut sekker og henter avfallet, men vi trenger hjelp – bli med å rydde!

Du kan rydde langs strender, elvebredder og innsjøer. Mye av avfallet i elvene våre havner til slutt i havet og er en stor del av problemet.

Hvordan rydde?

  1. Registrer din aksjon i Rydde – knytt aksjonen til ditt lokale renovasjonsselskap i skjemaet
  2. Hent gratis sekker hos ditt renovasjonsselskap. De deles ut på gjenvinningsstasjoner og noen steder på rådhuset eller også på enkelte kjøpesentre.
  3. Avtal henting eller levering av avfallet med ditt renovasjonsselskap, helst i god tid før du skal rydde.
  4. Rydd stranda!
  5. Følg opp at avfallet hentes/leveres som avtalt og registrer mengdene i Rydde

Vil du delta på en allerede planlagt ryddeaksjon kan du se om det er noen slike i kartet på ryddenorge.no – der melder du deg på direkte.

Når skal vi rydde?

I Midt-Norge har vi hatt fokus på rydding om våren, og vil nok også i 2021 ha en kampanjeperiode i mai. Men de nasjonale ryddedugnadene er i 2021 13. mars (vårryddedagen) og så kommer strandryddeuka i september.

Du kan likevel rydde når det passer deg best, men husk at du om våren må ta hensyn til hekkende fugler. Noen steder kan det være ferdselsforbud i hekkeperioden, sett deg inn i lokale bestemmelser før du skal ut og rydde.

Ikke alle renovasjonsselskap kan hente avfall gjennom hele året, men alle tar i mot strandryddeavfall gratis gjennom hele året på sine gjenvinningsstasjoner. Har du behov for container eller henting, sjekk med ditt renovasjonsselskap hva som er mulig.

Rydding og korona?

Det er trygt å arrangere ryddeaksjoner så lenge gjeldende smittevernregler respekteres, men vi anbefaler at alle sjekker status med egen kommune før ryddeaksjoner med flere enn fem personer gjennomføres.

Les Hold Norge rent sin guide til trygg rydding her. 

Konkurranser – vinn opp til 10 000 kroner!

Alle som registrerer ryddeaksjonen sin blir med i konkurransen om å bli «Årets strandrydder». For å være med i trekningen må du ha knyttet aksjonen til ditt lokale renovasjonsselskap i Rydde, eller bedt selskapet ditt om å registrere ditt ryddelag i konkurransen.